新概念英語第三冊筆記:第38課

2019-12-22 00:20 新概念英語 手機版

   新概念英語第三冊課堂筆記第三十八課 The first calender 最早的日歷

  【New words and expressions】 生詞和短語

  ●calendar n. 歷法,日歷

  ●historian n. 歷史學家

  ●unique adj. 無與倫比的

  ●steadily adv. 不斷地

  ●solely adv. 唯一地

  ●video n. 錄像

  ●CD-ROM n. (只讀)光盤驅動器

  ●bewilder v. 令人眼花繚亂

  ●deduce v. 推斷,推理

  ●scanty adj. 不足的,貧乏的

  ●clue n. 線索

  ●insignificant adj. 不重要的

  ●shed v. 使流出,瀉

  ●advent n. 出現,到來,來臨

  ●agriculture n. 農業

  ●assumption n. 假定,設想

  ●dot n. 小圓點

  ●symbol n. 符號

  ●engrave v. 雕刻

  ●ivory n. 象牙制品

  ●mammoth n. (古)長毛象

  ●phase n. 月相,天相

  ●tusk n. 獠牙,長牙、象牙

  ●primitive adj. 原始的

  ●nomad n. 游牧民

  ●depict v. 描畫,描繪

  ●correlate v. 使相互聯系

  ■calendar n. 歷法,日歷

  calender 輪壓機

  ■historian n. 歷史學家

  historic 具有歷史意義的

  This is a historic speech.

  historical 與歷史研究有關系的

  historical research 歷史研究

  ■unique adj. 無與倫比的

  unique: uneaqualed

  Speech is a unique human ability

  unique 不能接受比較級,可以接受quite, almost, nearly, surely, really等修飾,但不能接受rather,very等詞的修飾。

  unique 獨一無二的,因唯一而獨特

  speical 注重性質的特殊

  especial 強調超過其他的全部

  Eg: This is a matter of especial importance.

  This is a especially important matter.

  particular 特定的,著重同類中某一個所有獨特的性質

  Pineapples have particular flavour. 菠蘿有特別的味道。

  exceptional

  extraordinary 特別的,與眾不同的

  Eg: The warm weather is exceptional for Jamuary.

  ■steadily adv. 不斷地

  ■solely adv. 唯一地

  ■video n. 錄像

  ■CD-ROM n. (只讀)光盤驅動器

  ■bewilder v. 令人眼花繚亂

  bewilder: confuse

  Eg: she was bewildered by so many beautiful dresses.

  puzzle 某問題因復雜而令人費解

  Eg: I am puzzled by the problem.

  perplex 難以理解(包含焦慮不安,不知如何解決的意思)

  Eg: He is perplexed for the answer.

  bewilderment: n.

  in bewilderment 茫然不知所措

  ■deduce v. 推斷,推理

  deduce: determine or decide sth. by given facts.

  Eg: I deduce the conclusion from the given facts.

  deduce …from 從…中推論,推斷

  infer 推斷(不表示過程)

  Eg: What can you infer from the text?

  deduce ==> (ant.) indece 歸納

  ■scanty adj. 不足的,貧乏的

  scanty: too few, not enough

  scanty knowledge 一知半解

  a scanty crop 欠收

  be scanty of sth 奇缺

  be short of 短缺

  Eg: The village school is scanty of textbooks. 這鄉村學校奇缺教材。

  be want of = in need of 需要……

  ■clue n. 線索

  ■insignificant adj. 不重要的

  ■shed v. 使流出,瀉

  shed: pour out

  shed tears 淚流滿面

  shed light 發光

  shed light on sb. 啟發,啟迪

  shed one’s blood for country 為祖國而流血。

  shed one's clothes 脫去衣服

  ■advent n. 出現,到來,來臨

  advent: coming or arrival

  at the advent of winter 在冬天到來的時候

  at the advent of 在…到來的時候

  since the advent of 自從…的到來

  ■agriculture n. 農業

  ■assumption n. 假定,設想

  ■dot n. 小圓點

  ■symbol n. 符號

  ■engrave v. 雕刻

  ■ivory n. 象牙制品

  ■mammoth n. (古)長毛象

  ■phase n. 月相,天相

  ■tusk n. 獠牙,長牙、象牙

  ■primitive adj. 原始的

  ■nomad n. 游牧民

  ■depict v. 描畫,描繪

  ■correlate v. 使相互聯系

  【Text】

  Lesson 38 The first calender 最早的日歷

  Listen to the tape then answer the question below.

  What is the importance of the dots, lines, and symbols engraved on stone, bones and ivoury?

  Future historians will be in a unique position when they come to record the history of our own times. They will hardly know which facts to select from the great mass of evidence that steadily accumulates. What is more they will not have to rely solely on the written word. Films, videos. CDs and CD-ROMs are just some of the bewildering amount of information they will have. They will be able, as it were, to see and hear us in action. But the historian attempting to reconstruct the distant past is always faced with a difficult task. He has to deduce what he can from the few scanty clues available. Even seemingly insignificant remains can shed interesting light on the history of early man.

  Up to now, historians have assumed that calendars came into being with the advent of agriculture, for then man was faced with a real need to understand something about the seasons. Recent scientific evidence seems to indicate that this assumption is incorrect.(僅提供部分文章)

  【課文講解】

  in the unique position 處于無以倫比,獨一無二的情況

  come to: start, begin

  背熟:They will hardly know which facts to select from the great mass of evidence that steadily accumulates.

  select from 從……中進行選擇(同類中)

  choose挑選(憑個人意愿)

  一、有三種情況choose和 select不能互換:

  1.當在兩者中選一個時只能用choose, 即choose between

  Eg: We have to choose between leaving early and paying for taxi.

  2.choose可帶 wh從句

  Eg: I'll let you choose where we should go to eat.

  3.choose to do 只能用choose.

  Eg: What invariably happens is that a great number of things choose to go wrong at precisely the same moment.(L33 )

  He has deliberately chosen to lead the life he leads and is fully aware of the consequences. (L27)

  二、select比choose更正式, 即在許多同類的人或物當中根據客觀標準對這兩個加以比較,鑒別,認真地挑選出最好的、最喜歡的、最有用的。

  great mass of == too much == agreat amount of

  evidence 不可數名詞;不能手a great many, a large number of

  Eg: She selected a blue dress from the wardrobe.

  You have been selected to present us on the committee.

  what is more 更有甚者,furthremore,moreover 是的意思

  what is worse 更糟糕的是

  rely on ==count on ==depend on 依靠,指望

  Eg: You can’t rely on others.

  He can’t be relied on.

  solely adv. 唯一地

  means: only, just, nearly

  bewilder 令人眼花繚亂

  bewildering 令人眼花繚亂的

  bewildered 感到眼花繚亂的

  背熟:They will be able, as it were, to see and hear us in action.

  in action 行動中的,活動中的

  as it were 可以說,似乎,好像

  Eg: He is as it were a walking dictionary. 他可以說是一部活字典

  Computers can never as it were lead independent lives. 電腦不能過獨立的生活

  as it is=in fact=in really=actually=as a matter of fact 事實上

  Eg: I thought things would get better,but as it is , they are getting worse.

  In many ways children lives as it were in a different world from the adults. 在許多方面,孩子們可以說過著一種與大人完全不同的生活。

  But the historian attempting to reconstruct the distant past is always faced with a difficult task.

  be faced with: be in the position in which one must deal with a problem or unpleasant situation.

  面臨(因境,問題)

  Eg: Automobile industry is faced with a bad future now. 汽車工業正面臨著令人擔憂的未來。

  A great many people are faced with losing their jobs. 許多人面臨著失業。

  In my opinion, you are faced with a problem as it were how to get enough time to study English.

  The student attempting to learn English well in a year is faced with a difficult task. 企圖在一年之內把英語學好的學生面臨著巨大的難題。

  available adj. 可利用的

  Eg: I have dictionary availabe for you.

  Is there a place available for us to have a chat.

  I know you are in need of help, but excuse me, I don’t have any students available for you.

  remains ==ruins 遺跡,遺物

  insignificant==unimportant

  shed light on=throw light on = cast light on 意思是:make a matter clear or understood 解釋,說明,提示

  Eg: This information shed light on the problem. 這份情報會搞清楚這一問題。

  Can you shed any light on the case of the fire? 你能夠解釋這次火災嗎?

  She will shed light on the case of stolen jewels. 好將能夠揭示這次珠寶失竊案。

  ★★★Paragraph 1★★★

  in the unique position

  select from

  the great mass of evidence

  the bewildering amount of information

  what is more

  as it were

  in action

  be faced with

  available

  shed interestion light on

  up to now = so far 到目前為止

  come into being == come into existence 產生,出現

  come to power 上臺

  come into use 開始使用

  be faced with a real need to do sth. 面臨著做某事的真正需要。

  Eg: We are faced with a real need to learn English well.

  indicate 揭示

  which 引導定語從句,修飾the last Ice Age

  correlate 相互聯系

  it is connected with == it is associated with

  in fact 可以替換為as it is; actually, in reality

  as near as 接近

  ★★★Paragraph 3 remembered ★★★

  historian has long been puzzled by

  live by hunting and fishing

  read this difficult code

  it has long been known that

  make a real effort to understand the seasons

  【Multiple choice questions】

  Comprehension

  1 In assuming that calendars came into being with the advent of agriculture, historians made the mistake of _____ .

  a. relying solely on the written word

  b. disregarding the markings that early man had been responsible for

  c. supposing that nomadic man had no reason to understand the seasons

  d. not connecting the passage of days with the phasesof the moon

  2 The scientific evidence that has recently come to light is that _____ .

  a. nomads engraved the bones and tusks of the animals they killed

  b. noads lived by hunting and fishing

  c. nomads travelled widely in various parts of the world

  d. the markings made by variousnomadic groups all have a definite pattern

  3 The paintings which have been found on the walls of nomadic dwelling places _____ .

  a. have taught historians something about the nomadic way of life

  b. have no other content than their artistic merit

  c. are not thought to be connected with an ancient calendar system

  d. are invariably accompanied by odd dots, lines and symbols

  Structure

  4 It _____ as if they could see nad hear us in action. (ll.6-7)

  a. was b. were c. should be d. will be

  5 Even _____ seem insignificant remains can shed interesting … (ll.8-9)

  a. they b. which c. what d. those to

  6 Historians are now able to read this difficult code _____ markings made in … (ll.15-16)

  a. with correlating b. having correlated c. which correlates d. for they correlate

  7 _____ be a definite relation between these paintings and the …(ll.19-21)

  a. It could b. There can c. There may d. It might

  Vocabulary

  8 Historians have long tried to _____ dots, lines and … (l.13)

  a. puzzle b. puzzle out c. riddle d. detect

  9 By correlating markings made in _____ parts of the world … (ll.15-16)

  a. different b. several c. many d. other

  10 ---- historians have been able to read _____ . (l.16)

  a. these puzzling signs b. this hard law c. thesedifficult signals d. this uneasy letter

  11 Until recently historians assumed that calendars _____ with the advent of agriculture. (l.10)

  a. came to existence b. came toexisting c. cme to exist d. were existential

  come to +動詞原形: come to record ; come to exist ; come into existence

  12 The people who lived by hunting and fishing during the last Ice Age _____ .(ll.14-15)

  a. wandered from place to place b. lived in villages c. first learnt to write d. learnt how to farm the land

  【Key to Multiple choice questions】

  1. B 2. D 3. A 4. D 5. C 6. B 7. C 8. B 9. A 10. A 11. C 12. A

千千电影,亚洲色自偷自拍另类亚洲美女,女性玩具大全介绍,菠萝蜜污污视频